RIIPPULIITO

Riippuliidin on kevytrakenteinen, painopisteohjattava lentolaite, jossa ei käytetä ulkopuolisia voimanlähteitä, ainoastaan nousevia ilmavirtauksia eli termiikkejä. Startit ja laskut tapahtuvat omin jaloin. Lentäjä riippuu liitimestä mukavissa pehmustetuissa valjaissa ja ohjaa liidintä painoaan siirtämällä. Muita lentäjän varusteita on kevyt erikoiskypärä, korkeusmittari ja liitimen nousu- tai laskunopeutta ilmaiseva mittari eli variometri sekä mahdollisesti ilmailuradio, jolla voi olla yhteydessä muihin lentäjiin ja lennonjohtoon.

Riippuliito on tekniikkalaji

Liitimen käsittely vaatii enemmän tekniikkaa kuin voimaa, joten laji sopii kaikille liikunnasta ja ulkoilusta pitäville henkilöille, jotka haluavat katsoa maailmaa lintuperspektiivistä ja liikkua ilmassa aurinkoenergian turvin.

Suomessa täytyy startata hinaamalla

Vuoristoisissa maissa tai Suomen Lapissa riippuliitimillä startataan rinteestä, jolloin lentäjä juoksee liitimen ilmaan. Tasamaalla liitimet hinataan ilmaan autolla, vintturilla, moottorikelkalla tai ultrakeveällä lentokoneella. Harrastaminen on Suomessa hyvän hinaustekniikan ansiosta ympärivuotista.

Lennon kesto on kokemuksen mitta

Kesällä järjestetään leirejä ja kilpailuja, joissa lentäjät yrittävät suorittaa matkalentoja ennalta määrättyjen reittien mukaan. Hinaamalla saavutetaan useiden satojen metrien korkeuksia (yleensä noin 500-600m), josta lentäjä jatkaa yhä korkeammalle ja pidemmälle termiikkejä hyväksi käyttäen. Tuntikausia kestävät pitkät matkalennot ovat kokeneelle lentäjälle tavallisia. Joskus palataan kentälle, joskus tehdään lennon päätteeksi maastolasku sopivalle aukealle paikalle. Virallinen suomen ennätys vapaassa matkalennossa eli pisin matka on yli 300km.